over Jan Koekepan

Lang, lang, lang geleden, nog in het tijdperk van draadtelefonie en de drukknop-televisie, ging voor mij opeens het licht aan. Of beter gezegd: ‘la lumière fut!’, want ik bleek in Frankrijk te zijn beland. Na mijn eerste woordjes (croissant en chocola chaud) vertelden mijn ouders ons dat we zouden gaan verhuizen naar het land van mijn moeder, Nederland. Met de familie op groot avontuur dus, naar het land van oranje kazen en tulpen. En zo kwam ik op mijn achtste in Oostburg, Zeeuws Vlaanderen, waar eerst het taalprobleem werd aangepakt.
Tien jaar later was ik er klaar voor en vertrok ik van Zeeland via Brabant om uiteindelijk in Nijmegen mijn vleugels neer te strijken.
Daar volbracht ik in 2003 mijn HBO studie Culturele Maatschappelijke Vorming, met volwasseneneducatie en vormingswerk als specialisatie.

Circus Koekepan

Hierna stortte ik mij volledig op mijn passie voor het circus. En zo verscheen mijn kinderdroom, het kleine circus Koekepan.

Al meer dan 12 jaar vervul ik zoveel mogelijk rollen binnen mijn circus:
Als directeur, acrobaat, clown, jongleur maar ook soms ook als dompteur, (met de kleuterwelpjes) maar ook geluidstechnicus, decorbouwer, roadie en schoonmaker. Daarnaast ben ik blijven ontwikkelen als kunstenaar, docent kunsteducatie, stagebegeleider en circusleraar.

jan balanceert
Jan Koekepan in actie

Visie

Bij Circus Koekepan worden toeschouwers deelnemers. Spelenderwijs kan iedereen hier kennismaken met allerlei circus-disciplines. Al doende voelen waar je grenzen of blokkades zitten en zo stapsgewijs die grenzen verleggen.
Zo werk je zelf aan je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

In mijn circus richt ik mij op vier pijlers:

 1. Spelenderwijs leren
  van proberen kun je leren, dus niet passief kijken naar een circusshow maar zelf actief aan de slag.
 2. Inclusie
  Want iedereen hoort erbij en moet mee kunnen doen.
 3. Activatie
  Door zelf te doen ervaar je je eigen groei en mogelijkheden.
 4. Creativiteit.
  Het belang van je fantasie leren gebruiken om zo je dromen te verwezenlijken.
ook jongleren met twee diabolo’s valt te leren

Alles is mogelijk
Per situatie bekijk ik samen met de opdrachtgever wat er nodig is, want iedere situatie vraagt om een andere benadering. De ene keer balanceren we over het koord of maken we samen een piramide, de andere keer hebben we alle tijd en werken we naar een voorstelling toe.
De afgelopen 12 jaar heb ik diverse programma’s ontwikkeld: instuifcircus, snuffelworkshops maar ook dagprogramma’s waarbij de kinderen voor hun familie optreden en specifieke workshops rondom mobiliteit of leren jongleren; werkelijk alles op het gebied van circus is mogelijk. Ik beschik over een kleurige circuspiste vol oefenmateriaal: een loopkoordinstallatie, een loopkogel, eenwielers, trapfietsjes, minifietjes en heel, heel veel jongleermateriaal zoals sjaaltjes, ballen, bordjes, flowersticks, ringen, diabolo’s en nog veel meer.

Maatwerk
Circus Koekepan levert maatwerk. In de afgelopen jaren heb ik voor zeer diverse instanties en doelgroepen gewerkt. Geen twee opdrachten zijn hetzelfde. Soms voor hele kleine groepen, soms juist voor hele grote. Voor ieder specifieke vraag is er altijd wel een passende oplossing. Weet je niet of mijn circusprogramma’s geschrikt zijn voor je evenement? Neem vrijblijvend contact met mij op via het contactformulier.